Çocuklar eşyaları, oyuncakları neden atar?
Çocukların ihtiyaç duyduğu ilgiyi yeterli olanda sağlayamıyorsanız çocuklar bu yola baş vurabilirler. Çocukların bu süreçteki amacı dikkatinizi çekmek ve ilgi görmektir. Annem veya babam benimle ilgilenmiyor diye düşünen çocuk ilgi odağı olabilmek için oyuncağını fırlatabilir. Çocukların sergiledikleri bu tip davranışlar her zaman sadece ilgi odaklı olmayabilir. Anne baba olarak öncelikle çocuğunuzun neden bu davranışı sergilediğini anlamaya çalışın. İlk 18 ay için bu davranışları çocuk keşfetmek için sergileyebilir, dünyayı tanıma döneminde olan çocuklar henüz oyun sürecindedir; bu dönemde atma davranışının olması doğaldır.
Çocuklar atma davranışı ile ne yapmak isterler?
Bebekler tutma refleksinin 3. aydan itibaren nesneleri alır tutar ve yakalar, bu süreçte çocuk elindeki nesne ve yerçekimi arasındaki ilişkiyi keşfeder. 2 yaş dönemi öncesinde çocuklarda sebep sonuç ilişkisi gelişmediğinden bulunduğu her nesneye atma davranışı ile test ederek deneyim kazanırlar. Attığı top zıplamıştı acaba yeni atacağı oyuncak da zıplayacak mı, attığı bardak kırılmıştı, acaba kaşık da kırılır mı gibi düşünceleri bir süre deneyimlemeden vazgeçmeyeceklerdir.
Çocuklarda eşyaları, oyuncakları atma davranışı kaç yaşına kadar sürer?
Çocukların eşyaları oyuncakları atma davranışı 18. aydan 3 yaşına kadar çok eğlenceli bulduğu yeni bir oyun, yeni bir beceridir. Çocuklar için bu davranış eğlencelidir, bunu yapabiliyor olmaktan mutluluk duyarlar. Çocuk elindekini attıktan sonra yere düştüğünü fark eder, bu onun için yeni bir bilgidir. Topu dışarı attığında sıçrar geri döner, fakat farklı bir objeyi attığında yeni deneyimler öğrenir. Bu süreçte çocuğunuza kısıtlamayın atma oyununa hatta sizler de katılın. Çocuğun bu eylemleri ne amaçla bir oyuna çevirebilirsiniz , oyuncaklarını sadece oyuncak sepetinin içine atabileceğini söyleyerek ona hedef göstermiş olursunuz. Çocuğa neleri ve nereye atabileceğini atabileceği konusunda sınırlamalar getirmek önemlidir.
3 yaş sonrası eşyaları, oyuncakları atan çocuk öfke sorunu yaşıyor olabilir mi?
Çocuklarım başkalarının canını yakmasına engel olun. Birisini incitebilecek şekilde eşyaları attığında karşısındaki kişinin canının acıya bileceğini ona söyleyerek çocuğu bulunduğu ortamdan uzaklaştırın. Çocuk birisini incitecek şekilde elindekileri attığında hep aynı tepkileri vermeye çalışın, çocuklar tekrarla öğrenir ve tekrarla olumlu davranışı pekiştirirler. 3 yaş sonrası çocuklarda atma davranışı devam ederse bu durum öfke kontrolü sorunu olabilir. Öfkenin başka nesneye yansıtılması veya öfkesini size bir şeyler atarak gösterdiği düşünülebilir. Çocuğunuzun neye sinirlendiğini anlamaya çalışın ve onu anladığınızı her zaman ona açıklayın, sözel olarak anlatıp ona sarılarak hissettirin. Çocuklar anlaşıldıkları hissetmek isterler.
Atma davranışında amacınız bu davranışı doğru yere yönlendirmektir, bu noktada çocuk atma davranışı gösterdiğinde iletişimde olun yapacağı davranışın sonuçlarını görmesine izin verin. Bu davranışa devam ederse atacağı şeyi elinden alın sınır getirin atmaya devam ederse elinden alacağınızı ileterek kararlı olun.
BU YAZILARI DA MUTLAKA OKUYUN!
Erken Çocukluk Döneminde Alt Islatma Problemleri
Çocukların Ailelerini Çizdiği Resimler
BİLGİ ALIN!