Çocuklarınızla Birlikte Oynayacağınız Dikkat Oyunları
Çocuklarınızla birlikte oynayacağınız dikkat oyunları ve kazanımları.
DİKKAT OYUNLARI – AİLE İÇİN
- ROL DEĞİŞTİRME OYUNU
Anne/baba, çocuğun yerine, çocuk da ebeveynin yerine geçsin ve zorlandığımız bir konuyu canlandırın. Örneğin, okulda sıkıntı çekiyorsa ‘hadi okulculuk oynayalım sen kimi oynamak istersin?’ diye teklif edebilirsiniz. Birbirimizin davranışlarını, komik bir şekilde taklit edin.
KAZANIMLAR: Güven hissini yeniden canlandırma, empati duyma ve korkuları, engelleri aşma. - ÇORAP OYUNU
Ailece yere oturun. 1-2-3 hadi diyerek kendi çoraplarınızı ayağınızda tutun ve herkesin çoraplarını çıkarmaya çalışın.
KAZANIMLAR: Güç ve mücadele oyunudur. Yoğun enerjiyi dışarıya atabilme. - EL İTME OYUNU
Yüz yüze gelecek şekilde ere oturun. Ellerinizi neredeyse birbirine değecek halde tutun ve ellerinizin arasındaki o güç alanını hissedin. Hafif ılık ve karıncalanma hissedilir. Birbirinizin elini dokunmadan, aradaki enerji alanını iterek hissedin. Sonra elleri birbirine değdirip, itmeye başlayın.
KAZANIMLAR: Güç ve mücadele oyunudur. Güçlü ve cesur hissetme, birbirine uyumlama becerisini geliştirme. - HALAT ÇEKME OYUNU
İki gruba ayrılın ve tek sıra halinde birbirinizin belini tutar halde karşı karşıya gelin. En öndeki kişiler el ele tutuşabilir veya bir halatın ucundan karşılıklı tutabilirler. Ortada bir çizgi belirleyin ve halatı çekmeye başlayın. Çizgiyi geçen taraf oyunu kaybeder.
KAZANIMLAR: Güç ve mücadele oyunudur. Fiziksel etkileşimi arttırma. - KULAKTAN KULAĞA OYUNU
Yan yana oturun. Başta oturan kişi yanındakinin kulağına herhangi bir şey söyler. O da diğer yanındakine fısıldar. Böylece sıranın sonuna kadar gidilir. Amaç cümlenin bozulmaması değil, cümlenin olabildiğince yaratıcı bir şekilde bozulmasıdır.
KAZANIMLAR: Ortak hareket edebilme, duygu düşünce alışverişine yardımcı olma, doğaçlama becerisini geliştirme. - HEYKEL OL OYUNU
Yuvarlak oluşturun ve müzik açıp, müzik eşliğinde dans edin. Müzik kapatıldığında herkes heykel olur. Müzik kapatıldığı esnada hareket eden yanmış olur.
KAZANIMLAR: Dikkati sürdürme, yönergeyi takip etme, sınır alma ve kendini durdurabilme becerilerini geliştirme. - HACIYATMAZ OYUNU
Yere oturun, birini hacıyatmaz olarak seçin. Seçtiğiniz kişi, sağa, sola yavaşça düşerken onu sıkıca tutup kaldırmaya çalışın.
KAZANIMLAR: Dokunulma/temas ihtiyacını karşılama ve güvende hissetme. - SAKLAMBAÇ OYUNU
Ebe gözlerini kapatarak diğer oyuncuların saklanabileceği süre 1’den 50’ye kadar sayar ve tekerleme olarak da ‘sağım-solum sobe saklanmayan ebe’ der ve gözünü açarak, saklananları aramaya başlar. Yakalananlar sobelenir.
KAZANIMLAR: Sosyal beceri ve koordinasyon geliştirme, çevre farkındalığını arttırma. - HAFIZA OYUNU
Öncelikle çocuğunuzun size çok dikkatli bakmasını sağlayın. Ardından odadan çıkın ve kendinizle ilgili bir şeyi değiştirdikten sonra geri dönün. Neyin farklı olduğunu anlayabilecek mi bir bakın.
KAZANIMLAR: Dikkati ve konsantrasyonu sağlama. - ROBOT GEZDİRME OYUNU
Bir kişi robot, diğeri kumanda olur. Robotun gözleri kapalıdır. Kumanda olan kişi komutlar verir. Robotun eline dokununca sağa gider, sağ omzuna dokununca zıplar vs. Sonra rolleri değiştirin.
KAZANIMLAR: Güven duyma ve koordinasyon becerilerini geliştirme. - AYNI KAĞIDA RESİM ÇİZME OYUNU
Büyük bir resim kağıdını ortaya yerleştirin. Önceden plan yapmadan fakat uyumlu bir şekilde tek bir resim yapmaya çalışın.
KAZANIMLAR: Duyguları fark etme, ortak-grup halinde hareket edebilme. - ŞAPKA GEZDİRME OYUNU
Halka şeklinde durun. Elinizdeki şapkayı yanınızdakinin başına takın. Müzik eşliğinde sıra ile şapkayı takıp çıkartıp yanınızdakine verin. Bir anda müziği kapatın. Şapka kimde kaldıysa ondan bir taklit yapmasını isteyin.
KAZANIMLAR: Nesne/durum/olaya dikkatini verme, odaklanma, kurallara uyma becerilerini destekleme. - SANDALYE KAPMACA OYUNU
Kişi sayısından bir eksik sandalyeleri yuvarlak şeklinde dizin. Sandalye yerine minderlerde kullanılabilir. Farklı müzikler açarak dans edin. Müzik durduğunda oturamayan kişi oyundan çıkar. Her kişi eksildiğinde bir sandalyeyi kaldırın. Tek kişi kalana kadar oyun devam eder.
KAZANIMLAR: Dikkatin toplanması ve müziğe uygun dans etme becerilerini geliştirir. - ÖFKE VE SEVGİ MAKİNESİ OYUNU
Hep birlikte hareketli, sesli bir makine oluşturun ve bu makineyi çalıştırmaya çalışın. Bu öfke üreten bir makinedir. Herkes bu makinede herhangi bir parça görevi alsın ve birlikte öfke üretin. Ses, hareket vs. Sonra da her beraber bir sevgi makinesi yaratın ve sevgi üretin.
KAZANIMLAR: Öfke, bağlılık, korunma ihtiyacı gibi duyguların dışavurumunu sağlar. - SEVGİ BOMBARDIMANI OYUNU
Halka halinde oturun ve sıra ile herkes halkanın ortasına gelsin. Herkes, ortaya gelen kişinin beğendiği yönlerini söylesin. Bunu yaparken göz teması kurun.
KAZANIMLAR: İletişimi arttırma, olumlu geribildirim verme ve alma becerisi. - SAKLI NESNE OYUNU
Evde bir nesne saklayın. Çocuğunuz okuma yazma biliyorsa evin farklı yerlerine yazılı ipuçları bırakın. İpuçlarınızı bir araya getirdiğinde nesneye ulaşmasını sağlayın. İpuçlarında kavram, soru, mantıksal akıl yürütme cümleleri kullanmayı unutmayın. (örn; senin en çok zaman geçirdiğin odanın sağındaki oda) Eğer çocuğunuz okuma yazma bilmiyorsa ipuçlarınızı sözel olarak verin.
KAZANIMLAR: Planlama ve yönerge alma becerilerini geliştirme. - KAÇ YUDUM SU OYUNU
Herkes önüne bir bardak su alsın. Herkes kendi bardağındaki suyu tam 13 yudumda bitirsin. (Kaç yudumda bitirmenin kural olacağına birlikte karar verin.)
KAZANIMLAR: Planlama becerisini geliştirme. - TAHMİN ET! OYUNU
Gazete ve dergilerden kestiğiniz nesne/hayvan resimlerini birbirinizin sırtına yapıştırın. Kendi sırtınıza yapışan resmin ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Oyunda herkes birbirine sırtındaki resmin ismini söylemeden tarif ederek buldurmaya çalışsın.
KAZANIMLAR: Mantıksal akıl yürütme, sözel ifade becerilerini geliştirme. - SÜRPRİZ SON OYUNU
Bir film açın ya da kitap okumaya başlayın. Bir süre devam ettikten sonra durdurun ve sonunu tahmin etmeye çalışın. Ne olacak? Nasıl devam edecek? Kim ne hissedecek? Detaylandırın. Herkes farklı bir sonla bitirsin. Ardından kitabı okuyun ya da filmi izleyin. Sizin tamamladığınız sonla farkını değerlendirin.
KAZANIMLAR: Yaratıcılık, muhakeme ve sözel ifade becerilerini geliştirme. - AKROSTİŞ OYUNU
Çocuğunuza akrostiş ne demek öğretin ve herkes birbirinin ismine özel akrostiş yazsın. Akrostiş fikrinden hoşlanmadıysanız birbirinize mektup yazma fikrini de değerlendirebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Planlama becerilerini geliştirme. - EĞLENCELİ POŞET OYUNU
Poşetin içine farklı nesneler koyun. Herkes elini poşete daldırıp, dokunduğu şeyin ne olduğunu bilmeye çalışsın.
KAZANIMLAR: Duyusal farkındalık ve dikkat geliştirme. - RİTMİ TAKİP ET OYUNU
Kendi müziğinizi kendiniz yapın. Siz bir ritim yapın örneğin ayakları iki kez yere vurmak. Ardından çocuğunuz önce sizin yaptığınızı yapsın ve arkasından bu ritme yeni bir şey eklesin. Sonra sıradaki ilk yapanın ritmini, ikinci ritmi ve son olarak kendi ritmini yapsın. Bu şekilde devam etsin.
KAZANIMLAR: İşitsel hafıza, dikkat ve ritim algısını becerilerini geliştirme. - GÖRSEL HAFIZA OYUNU
Herhangi bire zamanda aniden çocuğunuza gözlerini kapattırın ve görsel hafıza soruları sormaya başlayın. ‘Benim üzerimde ne var?’ vb.
KAZANIMLAR: Hafıza ve dikkat becerilerini geliştirme. - SESLERİ FARK ET OYUNU
Gözlerinizi kapatın ve duyduğunuz sesleri sayın.
KAZANIMLAR: İşitsel dikkat, hafıza ve duyusal farkındalık geliştirme. - HIZLI KELİMELER OYUNU
Kronometreyi açın ve en hızlı şekilde sayabildiğiniz kadar çok meyve ismi sayın. (Bu etkinliği erkek ismi, kız ismi, sebze, taşıt, renk gibi pek çok farklı şekilde çeşitlendirebilirsiniz.)
KAZANIMLAR: Çalışan belleği geliştirme. - BALON TENİSİ OYUNU
Masa tenisi raketi ile balon sektirin. Karşılıklı birbirinize atın ve yere düşürmemeye çalışın. Kolay geliyorsa balon boyutunu küçültebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Dikkat, koordinasyonu geliştirme. - KURALLARI DEĞİŞTİR OYUNU
Evinizdeki herhangi bir kutu oyununa normalde olmayan kurallar ekleyerek oyunun içeriğini değiştirin. İki kutu birleştirip oynamak bir alternatif olabilir.
KAZANIMLAR: Planlama ve mantıksal akıl yürütme becerilerini geliştirme. - AYNI ANDA OYUNU
Birbirinize iki işi aynı anda yapacağınız görevler verin. Örneğin top sektirirsen aynı zamanda 3’er ritmik saymak, balonu yere düşürmemeye çalışırken aynı anda meyveleri saymak vb.
KAZANIMLAR: Dikkati odaklama ve sürdürme becerilerini, eşzamanlı işlem becerilerini geliştirme. - EĞLENCELİ FIRÇA OYUNU
Çocuğunuzla birbirinizin ellerine ve ayaklarına boyalar sürün. Bunu yaparken kahkaha atabilir, birlikte gülebilirsiniz. En sonunda büyük bir kartona el ve ayak baskısı yapabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Çocuğunuzla bağ kurma, dokunsal duyuyu destekleme, eğlenme. - UNDAKİ OYUNCAKLAR OYUNU
Plastik bir kutuya un koyarak, arabalar, inşaat arabaları gibi farklı oyuncakları içine koyup, çocuğunuzla birlikte oynayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Dokunsal duyuyu destekleme, sembolik oyun becerilerini destekleme, ortak dikkat kurma, keyif alma. - TATLARI FARK ET OYUNU
Farklı tatlardaki yiyecekleri, tabaklara koyarak, gözleri kapatıp, tatlarından tahmin etme oyunu oynayabilirsiniz,
KAZANIMLAR: Duyuları destekleme. - DRAMA OYUNU
‘Uzayda yürüyor olsak nasıl olurdu? Bataklıkta yürüyor olsak nasıl olurdu? Denizin içinde yürüyor olsak nasıl olurdu? Elimizde çok ağır bir şey olsa nasıl yürürdük?’ gibi sorular sorarak, canlandırmalar, drama çalışmaları yapabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Hayal gücünü geliştirme, yaratıcılığı destekleme. - SESLİ NESNELER OYUNU
Evdeki nesnelere bakıp, hepsine birer ses verebilir ama sonra dokunduğunuz nesnenin seslerini canlandırabilirsiniz. (Örneğin, bardak nesnesine ‘tıktık’ sesi verip, dokunduğunuzda birlikte sesi canlandırabilirsiniz.)
KAZANIMLAR: Hayal gücünü geliştirme, yaratıcılığı destekleme. - BASKETBOL OYUNU
Kollarınızı bir basket potasına dönüştürerek, çocuğunuzun yumuşak bir topla, potaya basket atması konusunda teşvik edebilirsiniz, sonra çocuğunuz bir potaya dönüşebilir, siz basket atabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Bağlanmayı destekleme, ilişki kurmayı destekleme, fiziksel gelişimi destekleme. - TAHMİN OYUNU
İzlediğiniz çizgi filmin sesini kapatıp, sadece hareketlere, mimikler ve yüz ifadelerine bakıp neler olduğunu tahmin eme oyu7nu oynayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Sosyal becerileri destekleme, sözsüz iletişimi fark etme. - DOKUNSAL OYUN
Tıraş köpüğü, krema, un, kinetik kum gibi farklı dokudaki materyaller oynayıp, onlara farklı şekiller verebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Duyuları destekleme, yaratıcılığı destekleme. - PANDOMİM OYUNU
Pandomim oyunu oynayabilirsiniz. Bir aktiviteyi konuşmadan mimik ve hareketlerle canlandırabilir, çocuğunuzun tahmin etmesini isteyebilirsiniz. Daha sonra ondan aynı şeyi yapmasını isteyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Sosyal becerileri, sözsüz iletişimi destekleme. - BOYALARI KEŞFET OYUNU
Boyaları karıştırarak, hangi renkleri karıştırıp, hangi renge ulaştığınızı çocuğunuzla birlikte deneyimleyebilirsiniz. Ara renkleri ve ana renkleri çalışabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Yaratıcılığı destekleme, merak duygusunu arttırma, renkleri öğretme. - YARATICI GİYSİLER OYUNU
Kullanmadığınız, eskimiş giysileri kesip, onlarla kağıdın üzerinde yaratıcı şeyler yapabilirsiniz. Ya da yapıştırarak, hayvanları ve bebekleri giydirebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Yaratıcılığı destekleme, yönergeyi takip etme. - MÜZİK OYUNU
Evde müzik için kullanabileceğiniz farklı nesneleri keşfedip, bu nesnelerle ritim çalışması, müzik çalışması yapabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Yaratıcılığı destekleme, yönergeyi takip etme. - FOLYODA İZLER OYUNU
Çocuğunuzun ellerini, ayaklarını, kollarını alüminyum folyo ile sararak, çocuğunuzun el ve ayaklarının izlerini çıkarabilir, ona ne kadar güçlü olduğu ile ilgili sözler söyleyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Bağlanma ve ilişkiyi destekleme. - BU BENİM OYUNU
Sıra ile konuşmadan herkes birbirinin davranışlarını taklit ederek, bunun kim olduğunu bulmaya çalışın.
KAZANIMLAR: Taklit becerileri, yaratıcılık, farkındalık ve gözlem yeteneğini geliştirme. - EŞYA SAKLAMACA OYUNU
Bir kişi odadan dışarı çıkarın. Dışarı çıkana ait olan bir nesneyi saklayın. Sonrasında tekrar odaya döndüğünde ebeyi ‘sıcak, soğuk ve ılık’ diyerek hedefe yönlendirmeye, bazen de şaşırtmaya çalışın.
KAZANIMLAR: Dikkat ve konsantrasyon sağlama, ortak hareket edebilme ve bedensel koordinasyon geliştirme. - AYNA OYUNU
İkili gruplar oluşturun. Biri ayna olur, diğeri de karşısına geçer. Ayna olan kişi, diğerinin yaptıklarını taklit etmeye çalışır.
KAZANIMLAR: Özgüveni geliştirerek kendini ifade edebilme, bedensel koordinasyonu geliştirebilme, taklit ve rol oynama becerisini geliştirme, dikkati sürdürme. - EVET-HAYIR OYUNU
Aranızdan birini seçin ve ona çeşitli sorular sorun. Amaç, soruları ‘evet-hayır’ demeden cevaplamaktır.
KAZANIMLAR: Dikkati ve konsantrasyonu sağlama. - KURABİYE YAPMA OYUNU
Bir kurabiye yapacağınızı söyleyin ve çocuğunuzu ortanıza alın. Kurabiyeye tek tek malzemeleri koyun, burnuna biraz üzüm, yanaklarına fındık gibi ve çocuğunuza masaj yaparak/gıdıklayarak hamuru yoğurun. Fırının kapağını açarak ‘mis gibi kokuyor’ deyin. Piştikten sonra yemeye başlayın.
KAZANIMLAR: Dokunsal ihtiyacı karşılama, güvende hissetme ve bağlanmayı güçlendirme. Fizyolojik olarak sakinleşmeyi sağlama. - ŞİMDİKİ BEN GEÇMİŞTEKİ BEN OYUNU
Herkes geçmişe ait bir fotoğrafını alır ve şimdiki haliyle geçmiş halini konuşturur.
KAZANIMLAR: Geçmiş ve şimdiki zaman arasında değişen duyguları anlama ve farkındalık kazanma. - BALMUMU OYUNU
Sırayla önce siz, sonra çocuğunuz birbirinize şekil verin. Şekil veren kişi balmumundan yapılmıştır ve verilen şekli aynen korur. Yaratıcılığı kullanmak için yönergeler verilebilir.
KAZANIMLAR: Duygusal ve sosyal gelişimi destekler. Yönetebilmek ve yönetmekle ilgili duyguların paylaşımı yapılarak, neler hissettikleri paylaşılabilir. - EBE TURA OYUNU
Bir kişiyi ebe seçin. Ebe arkasını dönüp ‘ebe tura güzellik veya çirkinlik’ der, geride kalanlar ebeye yaklaşmaya çalışırlar. Ebe arkasını döndüğünde herkes güzellik pozu verir, hareket eden, grubun en arkasına geçer. Ebeye yakalanmadan ebenin yanına kadar gidebilen kişi ebeyi ebeler ve kaçar. Ebe tüm herkesi kovalar ve kendinden başka birini ebelemeye çalışır. Ebelediği kişi yeni ebe olur.
KAZANIMLAR: Büyük-küçük kas gelişimi, dikkati ve konsantrasyonu sağlama, bedensel koordinasyonu geliştirebilme. - RESİMDE NE EKSİK OYUNU
Ufak bir detayı eksik resimler çizin (bıyığı olmayan kedi, kuyruğu olmayan köpek gibi) Çocuğunuzdan resimde neyin eksik olduğunu bulmasını isteyin.
KAZANIMLAR: Parça-bütün ilişkisini görselleştirme becerisini geliştirme. - BOM OYUNU
Yan yana oturun. 1 den başlayarak sırayla saymaya başlayın. 5’e gelen kişi BOM der. 5 ve 10’un katlarında BOM denir. BOM demeyen yanar.
KAZANIMLAR: Konsantrasyon ve dikkati geliştirir. - TOPU YAKALA OYUNU
Karşılıklı 3 renk kağıt veya 1-2-3 rakamlarının yazıldığı kağıtları dizin (her kişiye 3 kağıt düşecek şekilde). Ortaya bir tabak koyun ve tabağın içine bir pinpon topu koyun. Kişi sayısı kadar sünger bardak alın ve bir kişiyi lider seçin. Lider, istediği gibi karışık şekilde renkleri veya rakamları söyler ve arada top der. Topu bardakla ilk yakalayan kişi oyunu kazanır.
KAZANIMLAR: Dikkat, konsantrasyon, hız ve koordinasyon. - KAŞIKTA TOP TAŞIMA OYUNU
Pinpon topunu kağıdın içine koyun ve çocuğunuzla birlikte bunu düşürmeden karşıya taşıyın. Zorlaştırmak için kaşığı ağzınızla da tutabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Dengede kalma refleksi ve hedefe odaklanma duygusunu geliştirme. - ÇAĞRIŞIM OYUNU
Bir kişi aklına ilk gelen sözcüğü söylesin (örneğin deniz). Sonraki kişi bu sözcüğün çağrıştırdığı başka bir kelimeyi söylesin (örneğin balık). Oyun bu şekilde birbirini çağrıştıran sözcüklerle sürer ve sözcükler zinciri oluşur. Her oyuncu üçer-dörder sözcük söyledikten sonra oyun durur ve zincirin hiçbir halkası bozulmadan geriye doğru tekrar ilk kelimeye ulaşmaya çalışılır. İlgisiz sözcük söyleyen oyun dışı kalır.
KAZANIMLAR: Verilen sözcüklerle ilişkili sözcükler türeterek yaratıcılık ve bellek gelişimini destekleme. - SOL ELLE YAZMAK OYUNU
Herkes bir kağıt kalem alsın ve sol ellerini kullanarak (sol elini kullananlar için sağ ellerini) yazı yazmayı denesin. Yazmayı yeni öğrendiğiniz günlere keyifli bir yolculuk olacaktır.
KAZANIMLAR: Aile paylaşımı, duygu farkındalığı, erken dönemlere yolculuk. - KULEYİ DEVİRMEDEN KAĞIT ÇEKME OYUNU
Sünger bardak aralarına kağıt koyarak, bardakları devirmeden kağıtları çekmeye çalışın.
KAZANIMLAR: Dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirme. - SESSİZ SİNEMA OYUNU
Ailecek sessiz sinema oynayarak, anlatılan kitabı ya da filmi tahmin edebilirsiniz. Çocuğunuz hem anlatıcı hem de tahmin eden kişi olmalıdır.
KAZANIMLAR: Planlama becerisini geliştirme. - ROLLERİ DEĞİŞTİRME OYUNU
Her birlikte rolleri on beş dakikalığına değiştirin. Rol değişikliğinde ses tonu vb. değişikliklerden öte davranış ve sorumluluklar noktasında bir rol değişikliği olduğuna dikkat edin.
KAZANIMLAR: Duygu ve davranışları anlama, aile içi ilişkilerde ilgili farkındalık, empati becerilerini geliştirme. - SIRTA MASAJ OYUNU
Birbirinizin sırtına parmağınızla bir şeyler yazarak ya da çizerek ne olduğunu tahmin etmeye çalışın.
KAZANIMLAR: Mantıksal akıl yürütme, duygusal farkındalık, konsantrasyon becerilerini geliştirme. - YÖNERGELERİ DİNLE OYUNU
Bir kişinin gözlerini kapatarak, yürüyeceği yola engeller koyun. Yolun bitişinde siz olun. ‘Sağ tarafa doğru küçük bir adım at’ veya ‘öne doğru büyük 2 adım at’ şeklinde yönergeler vererek engellere çarpmadan size ulaşmasını sağlayın.
KAZANIMLAR: Yönerge alma ve yönerge takibi, dürtü kontrolü ve planlama becerilerini geliştirme. - BEDENE ODAKLAN OYUNU
Herhangi bir zamanda bir anda gözlerini kapattırarak çocuğunuzun şuan bedeninin hangi bölgesi nereye değiyor size tarif etmesini isteyin. Örneğin, sırtımın ortası koltuğun minderine değiyor. Sağ dirseğim koltuğun kolçağına değiyor gibi.
KAZANIMLAR: Bedensel farkındalık ve konsantrasyon geliştirme. - ANLAMSIZ KELİMELER OYUNU
Anlamsız kelime tekrarı yapın. (Örn. Çocuğunuza kelobi, etüdü, tikode gibi kelimeler söyleyin ve sizi tekrar etsin. Aynı şekilde o da size anlamsız kelimeler söyleyebilir.)
KAZANIMLAR: Kısa süreli hafıza becerisi gelişimi. - İSİM ŞEHİR HAYVAN OYUNU
İsim-şehir-hayvan oyununu oynayın.
KAZANIMLAR: Ses farkındalığını geliştirme. - KELİME BULMA OYUNU
Söylenen kelimenin son sesi ile kelime bulma oyunu oynayın. Kolay geliyorsa söylenen kelimenin son hecesi ile kelime bulma oyunu oynayın. - EN UZUN CÜMLE OYUNU
En uzun cümle kurma yarışı yapın.
KAZANIMLAR: Planlama ve sözel ifade gücü becerilerini geliştirme. - AİLE KOLAJI OYUNU
Büyük bir kartona ailecek dergilerden ve gazetelerden beğenerek kestiğiniz resimleri yapıştırın, pastel boya ve kuru kalem ile de süsleyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: İlişki güçlendirme, birlikte faaliyet sürdürebilme. - YEMEK PLANI OYUNU
Birlikte yemek yapın. Tüm aşamalara çocuğunuzu dahil edin. Ardından yemekten önce çocuğunuzun bu yemeği sunmasını isteyin. Malzemeleri saymasını ve aşamalarını anlatmasını isteyin.
KAZANIMLAR: Ardıl işlem becerisini geliştirme. - HAFIZA OYUNU
Beş tane nesneyi seçip, nesnelere 10 saniye bakmasını isteyebilir, sonra üstünü örtüp, hangi nesneler olduğunu sorabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Kısa süreli hafızayı destekleme, görsel hafızayı geliştirme, dikkat becerilerini destekleme. - SİHİRLİ ZAR OYUNU
Kağıttan ve kartondan büyük bir zar yapabilir, zarı atıp, zar sayısı kadar zıplama ya da zar sayısı kadar etrafında dönme gibi farklı egzersizler yapabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Sayıları öğrenme, fiziksel gelişimi destekleme. - YARATICI KUTU OYUNU
Evdeki artık materyalleri bir kutuda toplayarak, bu materyaller ile ne tür bir şey yapılabileceğine birlikte karar verebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Yaratıcılığı destekleme. - BALONCUK PATLATMA OYUNU
Baloncuk patlatma oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyunu oynarken ‘parmağınla patlat, sol elinle patlat, sağ ayağınla patlat’ diyerek yönerge çalışabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Dikkat, hafıza ve yönergeleri takip etme becerilerini destekleme. - SİHİRLİ AYAKLAR OYUNU
Plastik kutulara farklı dokusu olan şeyler koyabilir, sonra gözlerini kapatıp, çıplak ayakla basıp, bunların neler olduğunu tahmin etme oyunu oynayabilirsiniz. (pamuk, un, pirin. Gibi)
KAZANIMLAR: Dokunsal duyuları destekleme, eğlenme, keyif alma. - BALONCUK TENİSİ OYUNU
Baloncuk oyuncağı ile baloncuklar yapıp, sonra çocuğunuzla birlikte birbirinize baloncukları üfleyerek tenis oynayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Bağlanmayı ve ilişki kurmayı destekler. - DUYGU KÖŞE KAPMACA OYUNU
Odanın dört köşesine mutlu, üzgün, kızgın gibi yüz ifadeleri yapıştırılabilir. Çocuğunuza farklı durumlar söyleyerek, bu durumda hangi duyguyu hissederse o köşeyi kapmasını destekleyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Duyguları fark etme, duyguları öğrenme, duygusal gelişimi düzenleme. - BALONLARI TUTMA OYUNU
Büyük bir battaniyenin içine balonlar koyup, battaniyeyi hızlı ve yavaş hareket ettirerek, balonları düşürmeden tutmaya çalışabilirsiniz. Hızlı ve yavaş yönergelerini siz verebilir, çocuğunuzun bu yönergelere göre kendini kontrol etmesini destekleyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Yönergeleri takip etme, kendini kontrol etme becerilerini destekleme. - EĞLENCELİ NOTLAR OYUNU
Çocuğunuzun bedeni üzerine sevgi notlarını post it ile yapıştırarak, çocuğunuzun seçtiği nottakileri uygulayabilirsiniz. Örneğin, sevgi notunda gıdıklayın yazıyorsa, gıdıklayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Bağlanmayı ve ilişkiyi destekleme, sevgiyi ifade etme becerilerini destekleme. - NESNE OL OYUNU
Evde çocuğunuzla birlikte bedeniniz kullanıp, farklı nesnelere, eşyalara dönüşme oyunu oynayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Ortak hareket etme, iş birliği becerilerini destekleme, bağlanmayı ve ilişki kurmayı destekleme. - GAZETE KAĞIDI YUMRUKLAMA OYUNU
Gazete kağıdını kullanarak, gazete kağıdı yumruklayarak ya da karateci gibi vurarak yırtma oyunu oynayabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Gücünü fark etme, öfkesini oyuncu bir şekilde dışa vurma. - ÜFLE DEVİR OYUNU
Çocuğunuzla yumuşak minderlerde karşılıklı oturabilir, çocuğunuzun güçlü bir şekilde üfleyerek sizi devirmesini isteyebilirsiniz.
KAZANIMLAR: Gücünü fark etme, kendini yeterli ve güçlü hissetme. - SİHİRLİ HALI OYUNU
Çocuğunuzu bir halı ya da bir kutu içerisinde kayarak gezdirebilir, bunu yaparken bir uçakta, bir arabada ya da bir trendeymiş gibi sesler çıkarıp, hareketler yapabilirsiniz.
KAZANIMLAR: Hayal gücünü geliştirme.
BU KONULARI DA MUTLAKA İNCELEYİN!
ÇOCUĞUM İÇİN DESTEK ALMALI MIYIM?