Kurumsal Danışmanlık Nedir?
Kurumlar çeşitli birimlerden ve departmanlardan oluşurlar. İdareciler tarafından yönetilen kurumlarda zaman zaman departmanlar arası, personeller arası ya da yöneticilerden kaynaklı aksaklıklar meydana gelebilir. Kurumsal danışmanlık hizmeti sayesinde işlevsellik arttırılır, departmanlar arası koordinasyon düzenlenir, personeller arası uyum arttırılır ve yöntemsel aksaklıklar ortadan kaldırılır. Böylelikle danışmanlık hizmeti, işin maliyetini düşürmede, zaman ve enerji tasarrufunda, doğru hedefler belirleme ve bunlara erişmede önemli artılar sağlar. Kurum kültürüne uyumda zorlanan personel kendisini değerli hissederken performans ve kurumsal aidiyet artar ve verimli çalışmasının önündeki engeller azalır.
Şirketler zamanla sektörlerinin getirdiği yeniliklere ve bulundukları süreçlere gerek kurum ve personel açısından uyum sağlamakta zorlanabilir. Kurumsal Danışmanlık hizmeti yeniliklere ve farklı süreçlere adaptasyonu gerek kurumsal gerekse bireysel olarak kolaylaştırmayı hedefleyerek kurumun ve personelin yeni olaylar ve durumlar karşısında bocalama ya da karışıklık yaşama riskini en aza indirmektedir.
Hayatımıza beklenmedik şekilde giren ve kalıcı bir yer edinerek bizi uyum sağlamaya mecbur bırakan Covid-19 salgını da bu durumlara örnek olarak verilebilir. Salgın gibi beklenmedik durumların personel psikolojisi üzerindeki etkisini tespit etmek ve şartları iyileştirmek için kurumsal danışmanlık almak, şirket ya da kurumun durumdan en az etkilenmesini sağlar . Kurumsal danışmanlık hizmeti dahilinde uzman bir psikoloğun kurum personeline stresle başa çıkma, iletişim becerileri, motivasyon vb. konularda danışmanlık yapması, personelin iş doyumu ve çalışma şevkini arttırmakla beraber, kendisini daha iyi tanıması ve geliştirmesini, çalışanlar arasında ekip çalışmasına yönelik takım ruhunu oluşturması açısından da son derece önemlidir.
Bir işyerindeki çalışanların iş performansı, üretkenliği, memnuniyeti, verimliliği, iş ile uyumu gibi konularda performansını arttırma üzerine yapılan danışmanlık hizmetine kurumsal danışmanlık denmektedir.
Kurumdaki çalışanların bulundukları ortamla ilgili düşünce ve hislerini anlamak, motivasyonlarını etkileyen etkenlerin belirlenmesi, her bireyin verimliliğini arttırmak için birebir görüşmeler yapılması ve daha rahat bir ruh haliyle yapılan işten maksimum fayda sağlanması kurumsal danışmanlık hizmetinin hedeflerindendir.
Hangi Durumlarda Kurumsal Danışmanlık Alınabilir?
- İnsan Kaynakları ve İletişim Yönetimi
Şirket ya da kurumların yapısı gereği karmaşık sistemi içerisinde yer alan personeller ve farklı departmanlar arasında zaman zaman iletişim problemlerinden kaynaklı aksaklıklar, kopukluklar meydana gelebilir ve ekip ruhu kaybolabilir. Kuruma ya da şirkete yeni bir personel alınacağı zaman eksik olan pozisyonun niteliklerinin gerçekçi tespit edilmesi ya da başvuranın kişinin pozisyona uygun kabiliyetleri ve bireysel özelliklerinin doğru analiz edilmesi gerekir.
2. İş Akışı, Koordinasyon ve Kontrol Mekanizmaları.
Kimi durumlarda iş yerindeki ya da ofisteki görev dağılımı doğru yapılmamış olabilir. Bu gibi durumlarda belirli bir işin gereğinden fazla sorumlusu varken bir başka işe atanmış hiçbir personel olmaz. Aynı şekilde departmanlar arasında da görev ve sorumluluk paylaşımı konusunda uyumsuzluk meydana gelebilir. Örneğin; Personeller yeteneklerine uygun bir göreve sahip olmaz ya da yaptıkları iş dahilindeki kişisel gelişimlerini planlayamazlar.
3. Mobbing
Kurumsal oluşumlarda ve şirketlerde denetim ve idare için çeşitli hiyerarşiler ve ast/üst ilişkileri bulunur. Zaman zaman hiyerarşide üstte yer alan çalışanlar, konumundan faydalanarak alt pozisyonda çalışan kişiye yıldırma, zorbalık vb. gibi istenmeyen davranışlarda bulunabilir. Bu psikolojik şiddete “mobbing” adı verilmektedir. Bu durumlarda mobbinge maruz kalan personelin iş doyumu, memnuniyeti ve performansı düşerken stres ve kaygı gibi olumsuz psikolojik unsurlarda artış olabilir.
4. Stres, İş doyumu, Performans Takibi ve Memnuniyet gibi Psikolojik Unsurlar
Gerek kurum içi yaşanan olaylardan ve durumlardan gerekse personellerin kişisel yaşamlarından kaynaklı olarak bazen çalışanlar yüksek stres seviyesi, düşük iş doyumu ve memnuniyetsizlik yaşayabilirler. Bu durum kişinin performansı düşürmekle beraber yapılan görevin ekonomik ve zamansal maliyetini arttırabilir.
5. Şirket veya Kurumun Organizasyonel Yapısı
Şirketler ve kurumlar iyi düzenlenmesi gereken işlevsel mekanizmalara sahiptirler. Bu mekanizmalarda görev dağılımı, dağılımlar arasındaki ilişkiler, faaliyetlerin organize edilmesi, yetki sınırlılıkları ve bilgi akışları gibi konularda sorunlar yaşanabilir.
6. Kısa, Orta ve Uzun Vadeli Planlama
Gerek kurum hedefleri için gerekse personellerin bireysel hedefleri için planlamalar çok önemlidir. Kurum ve çalışan planlarının paralellik göstermesi beklenmektedir. Bundan dolayı kısa, orta ve uzun vadeli planlamalarda yaşanan problemlerin çözümü kurumlara büyük artılar sağlamaktadır.