Çocuğun yaşadığı duygusal ve davranışsal sorunların üstesinden gelebilmesi için danışma sürecine tüm ailenin katılımı önemlidir. Yaşanan sorun sadece çocuğun sorunu gibi gözükse de tüm ailenin sorunudur ve aileden bağımsız olarak çözülmesi düşünülemez.
Çocuk Psikoterapi Süreci Nasıl İlerler?
Terapimizin ilk seansında anne ve baba ile birlikte görüşülüp, ailenin problemi tanımlaması beklenir ve çocuğun doğumundan önceki sürecinden başlanarak bilgiler alınır. Bu ilk seansımızda çocuk hiç gelmeyerek sadece aileyle görüşüp tüm detaylı bilgiler alınır, terapist ve aile tüm sormak istediklerini bu seansta sorabilir. Daha sonra gerçekleştirilecek 3 seansta çocuğu ve sorunu derinlemesine anlamayı ve terapistle çocuk arasında güvenli ilişki kurmayı hedeflemektedir.
İlk birkaç seans çocuklar terapiste alışır, onu tanır, odayı keşfederek daha yüzeysel şeylerle ilgilenir. Sonraki birkaç seansta ise çocuk oyunlar üzerinden duygularını ifade etmeye başlar. Minimum 6 seanstan önce terapistin durumu çözümleyebilmesi, çocuğun duygularını yaşadıklarını anlamlandırabilmesi mümkün olmuyor. 6 seans çocukla çalışıp değerlendirme bittikten sonra aileyi tekrar çocuk olmadan davet ediyorum ve süreçle ilgili değerlendirme aile ile paylaşılmaktadır. Bu görüşme terapinin bittiği anlamına gelmiyor, bu seansta aileye bir ara değerlendirme veriliyor.
Çocuk psikoterapi kaç seans sürer?
Normal seanslarımızda terapist çocuk varken, çocuğu terapiye alıyor, aileyle sadece merhabalaşıyor. Dışarıda çocuğu bekletip onunla ilgili şeyleri kapalı kapılar ardında konuşmuyoruz. Ailenin o sırada bana iletmek istediği bir şey olursa çocuğun yanında olmaksızın bana telefon açabilir, mesaj atabilir veya mail yoluyla iletebilirler. Terapistin aileye 7. Seanstan önce geribildirim verebilmesi doğru değil, erken çıkardığımız sonuçlar yanlış olabilir.
Çocuk ve aile danışmanlığının ne kadar süreceği konusunda kesin bilgi vermek mümkün değildir. Ailenin katılımı ve desteği süreci hızlandırmaktadır. Her çocuğun kendi hızı bulunmakta ve bunu hızlandırmak mümkün değildir, oyun terapisinde çocuğun hızıyla çalışıyoruz.
Çocuk Psikoterapisinde Amaç Nedir?
Terapi sonunda çocuğun iç dünyasındaki çatışmaların anlaşılarak problemlerinin çözülmesi, baş etme kapasitesinin güçlendirilmesi, özgüveninin arttırılması, iletişim becerilerinin güçlendirilmesi, kendisiyle ilgili olumlu duygulara sahip olması amaçlanmaktadır.
Çocuk terapi sürecine getirilmeden önce aile çocuğa bu durumu mutlaka açıklamalı, doktora hemşireye, öğretmene vs gideceğiz şeklinde açıklamalar yapılmamalı. Çocuğa açıklama yaparken “evde veya okulda bazen şu…. durumları yaşadığın için oyun terapisine gidiyoruz, oyun terapisi bu durumlara iyi geliyor” şeklinde açıklama yapılabilir.
Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapiler çocuğun kendi üzerindeki değişim gücünü çocuğa fark ettirir ve çocuğun da katılımıyla tedavi iyiye doğru ilerler. Bilişsel teknikler çocuğun duyguları ve davranışlarını değiştirmede bir gücü olmadığı; bu gücün tamamen ailesine ve çevresine ait olduğu fikrine karşı çıkar. Çocuk düşünceleri, duyguları ve davranışları üzerinde bir kontrol sağlayabilir ve sorunların üstesinden gelebilir.
Akılcı olmayan çeşitli düşünceler ve gerçeğin yanlış anlaşılması tıpkı yetişkinlerde de olduğu gibi çocuklarda da kızgınlık, depresyon ve kaygı oluşturabilir. Örneğin; geceleri kendi başına odasında uyumakta zorlanan bir çocuk, hayallerinde canlandırdığı gerçeküstü zarar verici bir varlıktan korkuyor olabilir. Bu korkusunu yenmesinin yolu gerçekdışı hayalinin yerine daha gerçekçi düşünceleri koymaktan geçer ve bu da ancak bilişsel davranışçı terapi süreciyle mümkün olur.
ÇOCUK VE ERGEN DANIŞMANLIĞI İÇİN BU KONULARI DA MUTLAKA İNCELEYİN!
Objektif ve Projektif Değerlendirme Testleri
Dikkat, Algı, Gelişim ve Kişilik Testleri
Çocuklar ve Gençlere Yönelik Atölyeler
Profesyonellere ve Öğrencilere Yönelik Bilgi Paylaşım Toplantıları