Zeka, geliştirilebilir bir yapıda olmakla birlikte, geliştirilmediğinde zamanla sönebilecek yapıdadır. Zeka gelişimini desteklerken, çocuğun tüm gelişim alanlarına dair bilgi sahibi olmak, bir gelişim uzmanı ile birlikte çocuğunuza özel değerlendirmeler ve düzenlemeler yapmak yerinde olur. Kitaplardan edinilen temel bilgiler ve yaşıt çocuk annelerinden edinilen deneyimler programınızı bebeğiniz için özelleştirmez fakat destek olabilir. Gelişim döneminden haberdar olmanız, tüm gelişim alanları üzerinden zekayı desteklemenize yardımcı olacaktır.
İşte adım adım bebeğinizin zekasını geliştirecek aktiviteler;
- ayında bebeğiniz bilinçli tepkiler vermeye başlar. Bu dönemde sık sık konuşmanız, çıngırak ile oynamanız, bir örtünün altına saklanıp örtüden kurtulmanız, ayaklarına renkli ve mümkünse ses çıkarabilecek çoraplar giydirmeniz zeka gelişimine destek olacaktır.
- ayında bebeğiniz aynaya ilgi duymaya başlar. Ayna karşısında kendini incelemesine fırsat vermeniz önemlidir. Ağız yolu ile dünyayı tanıma telaşında olmakla birlikte ilk dişlere hazırlık için farklı dokularda çiğneme çubukları, diş kaşıyıcıları destek olacaktır. Artık saklanma oyununu bir eşyayı ucu görünecek şekilde örtünün altına saklayarak da oynayabilirsiniz.
- ayında farklı renk ve dokulara yer vermeye ve bunları zenginleştirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz yatarken kendi etrafında dönmeye de başladığı için oyun halıları ve mobiller sağ kolunuz olabilir. Ses taklitleri yapmasını sağlayın!
- ayında olduğunda ağzınızı takip etmeye başlar ve artık sesli harfleri uzatarak ve dalgalandırarak ses taklitleri yapmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte birbirine vurulduğunda değişik sesler çıkaran varlıklar ile oynatabilir, çıkan sesleri yansılayabilir, sesler arasındaki farklılığa vurgu yapabilirsiniz.
- ayında bebeğinizin olgunluğu, kitaplar ile tanışmak için mükemmeldir. Her sayfasında bir varlığın fotoğrafının veya çiziminin bulunduğu mukavva ve bez kitaplar veya kartlar ile incelemeler yapabilir, “ce-e” oyunu oynayabilir, sesli harfleri taklit etme, dalgalandırma etkinliğini, aynı sesleri kesik kesik fakat art arda söyleme ile zenginleştirebilirsiniz.
- ayında öksürme, hapşırma gibi ses taklitleri öğretebilir, çevresel seslere dikkatini çekebilirsiniz. Emekleme ve ayakta durmaya destek olması için yavaş hareket eden oyuncaklardan yararlanabilir, tuşlu kitaplar ve oyuncaklar ile destekleyebilirsiniz.
- ayında bul-taklar ve kuklaları hayatınıza alabilir, küplerden kuleler yapabilirsiniz. Kitap ve bul-tak oyuncaklarını zenginleştirin!
- ayında şekil kutusu ile oynamak, market arabası, vagon gibi tutunarak yürüyebileceği oyuncaklar edinmek, şarkılar dinlemek ve hareketlerini taklit etmek, selamlaşma, vedalaşmayı öğretmek, nesne saklama oyununu oynatabilmesi için rehber olmak yardımcı olacaktır. Kitap ve bul-tak oyuncaklarını mutlaka zenginleştirin.
- ayında top oyunları ve ev eşyaları ile oyun oynamak, müzik yapmak bir nesneyi amacı ile kullanırken amacı dışında da kullanmak(kaşıkla müzik yapmak gibi) ve taklit oyunları ile destekleyebilirsiniz.
- ayında kalemler, hikayeler ve ses taklitlerini zenginleştirmelisiniz. 13-18 aylarda nesne ve vücut bölümlerinin isimlerini öğretmek, ev işlerini taklit etmesini sağlamak, kendi beden bakımı ile ilgili (soyunma, diş fırçalama gibi) öğretimler yapmak, kurallar ile tanıştırmak, müzik dinleyerek şarkının sözlerini hareketler ile anlatmaya çalışmak faydalı olacaktır. Taklit oyunları oynayabilirsiniz!
18-24 aylarda bir isteği yerine getirme çalışmalarına başlamalısınız (‘bana banyodan bezini getir’ gibi). Merdiven inip çıkma becerilerini desteklemeli, temel duygularını fark ettirmeli, tuvalet eğitimine başlamalısınız. Kovalamaca oyunları, toplu ve sulu oyunlar, taklit oyunları (telefonla konuşur gibi yapmak, bebeğe yemek yediriyor gibi yapmak), elinizde bir eşyayı saklama oyunları, müzik aletleri, büyük boy kağıtlar ve kalın keçeli/pastel kalemler yararlı olacağı gibi doğa gezileri de dikkat ve gözlem becerilerini geliştirecektir.
2 yaşına geldiğinde artık 4-5 varlıktan isteneni gösterme, oyuncak bebek veya resim üzerinde temel vücut bölümlerini göstermeyi öğretmeli, cümlelerini 2 kelimeye çıkartmaya çalışmalısınız. Size “su” dediğinde “su ver” diyerek tekrarlar yapabilirsiniz. Zıt kavramların en çok kullanılanlarından başlayarak öğretebilirsiniz. Birlikte basit kompozisyonlu resimler, kitaplar, en çok 1 dakikalık videolar inceleyebilir, resim anlatmasına destek olabilirsiniz.
3 yaşına geldiğinde boncuk dizme, 2-3 çift kart ile hafıza oyunu oynama, işitsel dikkati için söylediklerinizi aklında tutup tekrar etmesi için 2-3 kelimeden oluşan söz grubunu papağan gibi tekrar etme, daire ve benzeri basit çizimler yapmak, mümkün olduğunca yaşıtları ile bir araya getirmek yerinde olacaktır. Gelişim yığışmalı olarak sürer. Bir becerinin üstüne başka bir beceri, bilginin üstüne başka bir bilgi konarak gelişim sağlanır. Bu nedenle; yaşa göre derinliği değişse de uygun yaşta destek olarak kullanmaya başladığınız bir etkinlik yıllar boyunca uygulanabilir.
Şimdi özellikle çocukların zeka gelişimini destekleyecek oyunları-ve etkinlikleri gözden geçirelim;
0-3 Ay Arası
1-Dokunma-okşama-gıdıklama oyunu
Bu aylar içerisindeki en önemli iletişim biçimi ten teması. Bebeğinize sıkça sevgi sözcükleri kullanarak onu bol bol okşayın. Bebeğinizin gıdısına, koltuk altına, ayak altına, göbeğine, hafif temaslarda bulunun. Dokunduğunuz vücut bölgelerinin ismini telaffuz edin.
2-Pedal çevirme oyunu
Bebeğinizin bacaklarını bisiklet çevirir gibi döndürün ve bu işlemi yaparken ona tekerlemeler söyleyin.
3-Mimik oyunu
Bebekler doğduğu andan itibaren yüzünüzde oluşan neşe, hüzün, öfke, korku gibi ifadeleri anlayabilecek kapasitededir. Bu yüz ifadelerini takınıp ona yüz ifadenizi anlatın. Dil çıkarmayı deneyin.
3-6 Ay Arası
1-Koklama oyunu
Bebeğinizin en gelişmiş duyusu doğumla gelen koklama duyusudur. Doğal ürünleri bebeğinize koklatarak onun bu duyularını geliştirebilirsiniz. Nane, fesleğen, limon gibi keskin kokuların zihin uyanıklığına yardımcı olduğu; gül, portakal, lavanta, sarı papatya gibi hafif kokuların bebeğinize rahatlık verdiği düşünülmektedir.
2- Üfleme oyunu
Bebeğinizi kucaklayıp vücudunun bir bölümüne üfleyin. Bu esnada üflediğiniz bölüm ile ilgili ona bilgilendirmeler yapın. ‘Bu senin kolun’ gibi cümleler buna örnek oluşturmaktadır.
3- Dokunma oyunu
Bebeğinizin vücudu ile temas eden her şey onun için bir uyarıcı niteliğindedir. Farklı dokusu olan kumaşları ve değişik yüzleri olan materyalleri dokundurarak ona bunlar hakkında bilgi verebilirsiniz.
4- Benzerler oyunu
Nesnelerin şekli ve boyutlarını öğretmeye dair bir oyun olup, bebeğinizle iletişiminize nesneleri de eklemeye başlamış olacaksınız. Elinize bir tane çay kaşığı alarak bebeğinizin önüne koyun ve ‘ona bu bir kaşık’ deyin. Bebek bunu tutmaya çalışacaktır. Sonra ona 2.ci çay kaşığını göstererek iki kaşığı karşılaştırıp karşılaştırmadığına bakın. Bebeğiniz çay kaşıklarına ulaşmaya çalışırken ona 3.cü çay kaşığını gösterin ve ona deyin ki ‘bunların hepsi aynı. 1, 2, 3, kaşık..’ Eğer çay kaşıklarından sıkılırsa yemek kaşıklarını çıkarın ve deyin ki ‘Bu da farklı bir kaşık..’ Farklı nesnelerle bu oyunu tekrarlayın.
6-9 Ay Arası
1-Tutma oyunu
Bebeğinizin baş ve işaret parmaklarını birleştirerek ona bu şekilde küçük nesneleri almayı öğretin ve bunu tekrarlaması için onu teşvik edin.
2- Kule oyunu
Evinizdeki plastik kavanoz ya da küplerle kuleler yapın. Bebeğinizin bunu izlemesini ve bu esnada onun sabretmesini sağlayın. Yaptığınız kuleyi hafif bir dokunuşla devirin. Dizme ve devirme işlemlerini tekrarlayın ve bebeğiniz devirme işlemini başardığında onu alkışlayarak ödüllendirin.
9-12 Ay Arası
1-Vücut tanıma oyunu
Bebeğinize vücut bölümlerini doğaçlama bir şarkı eşliğinde gösterebilirsiniz . Öğrenmesi hem daha eğlenceli ve keyifli bir hal almış olur. Bir bebek televizyonundan öğrendiğim şarkılar şu şekilde;
Baş, omuzlar, dizler ve parmaklar ( 2 kere)
Ve gözler, kulaklar ve ağız ve de burun
Baş, omuzlar dizler ve parmaklar… gibi bir şarkı eşliğinde çocuğunuza temel vücut bölümlerini oyun oynayarak öğretebilirsiniz.
Bir yaşına kadar çocuğun genel gelişimi aylık bazda ve çok hızlı bir şekilde ilerler. Bu nedenle ilk bir yıllık süreçte ’çocuğunuzun gelişim özelliklerini farkında olarak ve onun hazır oluşunu da dikkate alarak’ kendi yaratıcılığınızı da kullanıp çok sayıda farklı oyunla zeka gelişimini destekleyebilirsiniz.
1-2 Yaş Arası
1 yaş dönemi çocukları için; plastik, ahşap, kumaş gibi farklı ebat ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar tercih etmek onun gelişimi açısından son derece faydalı olacaktır.
Renkli ve ses çıkaran oyuncaklar ilgilerini çekecektir. Uyaranların ve seslerin arttığı ve konuşmanın hızlandığı bu dönemde çocuğun kendi yaşıtları ile birlikte olmasını sağlamak da büyük önem taşır. Böylelikle sosyal hayatın bir parçası olmayı kendi yaşıtlarıyla oynadığı oyunlarla öğrenmeye başlayabilir.
Aynı yaş döneminde olsalar bile, çocuklar arasında gelişim farklılıkları olması son derece doğaldır. Sadece gelişim farklılıkları değil aynı zamanda ilgi farklılıkları da söz konusu olabilir çocuklar arasında. Bunu da doğal karşılamak ve çocukları karşılaştırmamak gerekir. Bir arada bulunmaları, öğrenmiş oldukları farklı becerileri birbirlerine öğretmelerini sağlayacaktır. Nesneleri parmağınızla gösterin ve isimlerini söyleyin. Çevresinde bulunan objeleri bu yöntemle tanıtın. Az yazılı ve bol resimli hikaye kitaplarını birlikte inceleyin, okuyun. Boya kalemleri ve kağıtlarla vakit geçirmesini sağlayın. Özellikle bu dönemde yürümeye başlayan çocukların fiziksel aktivitelerini özgürce yapabilmeleri için onlara imkan sağlamak çok önemlidir. Çocukları koruma içgüdüsüyle, sürekli onları kısıtlamak çocuklarına yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. Onlara güvenli alanlar sağlamak ve sonrasında özgür bırakmak en güzelidir.
2-4 Yaş Arası
Özellikle bu yaş aralığında tercih edeceğiniz oyuncaklar çocuğunuzda merak uyandırmalı, çevresini daha detaylı şekilde tanımasına yardımcı olmalıdır. Oyuncak, çocuğun özgürce oynamasını sağlayacak yapıda olmalıdır, karmaşık kuralları olan oyuncaklar çocukların hoşuna gitmez. Seçeceğiniz oyuncakların çocuğunuzda keşfetme isteği doğurmasında ve sosyal ilişkilerin gelişmesinde ona destek olması gerekir.
Hayal Gücü Oyunları
Çocuklar hayal ettikleri şeyleri yaratmaktan hoşlanırlar. Bu anlamda onlar için en heyecan verici oyuncak, basit ve doğal olanıdır. Kum, hamur, kil, boya kalemleri, parmak boyaları ile hayal güçlerini kullanabilir, yaratıcılıklarını geliştirebilirler. Basit müzik aletlerini tercih ederek değişik sesleri keşfetmelerini sağlayabilirsiniz. Bu oyuncak grubu ile çocuğunuzun sanatla tanışmasına aracılık etmiş olur ve çocuğunuzun yetenekleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Grup Oyunları
2-4 yaş grubu, çocuğunuzun diğer çocuklarla aktif olarak oynamaya başladıkları yaşlardır. Bu yaşlardaki çocuklar genellikle paylaşmayı sevmezler ancak yine de ebeveynleri ile ya da yaşıtlarıyla bir arada oynayabilecekleri oyuncaklar tercih edilebilir. Bir kaç kişiyle oynanan basit kurallı grup oyunları, kuklalar, el işleri bu iş için uygundur.
Tahtadan Yapılmış Bloklar
Tahta blokları üstünde koymak, onlarla büyük kuleler yapmak sonra da özgürce hepsini yıkmak…Bu yaştaki bir çocuğun en çok zevk alacağı oyunlardan biridir ve aynı zamanda zeka gelişmine de önemli ölçüde katkı sağlar. Hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyen bu tathta bloklarla çocuğunuzun dilediğince oynamasına izin verebilirsiniz.
Mesleklere Dair Oyun Setleri
Doktor, itfaiye, alışveriş, mutfak, tamir vb temalı setler ile çocuklarınızla birlikte çok çeşitli drama çalışmaları yapabilirsiniz. Aynı şekilde bu oyunları yaşıytlarıyla oynaması, değişik rollere bürünerek iletişim becerilerini gelişmesine yardımcı olur.
Yapbozlar (Puzzle)
Yapboz, zeka gelişimine katkısı olduğu kadar çocuğun özgüvenini de geliştiren çok önemli bir oyuncaktır. Yapboz ile oynayan çocuk, karışık parçalardan bir bütün oluşturmasının keyfini yaşar. Hele ki yapbozu başarıyla tamamlayan çocuk ebeveynlerden övgü dolu sözler duyarsa yapbozun çocuğun duygusal-sosyal gelişimine katkısının kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz.
Eğitici Oyun Kartları
Eğitici oyun kartları ile zihinsel bir çalışma yapılırken çocuğun soyut düşünme, mantık yürütme, muhakeme yeteneği, yaratıcı düşünme ve konuşma becerileri ile ince kas gelişimi de desteklenebilir. Çocuklar bu kartlar sayesinde parça bütün ilişkisi kurma beceresini geliştirir ve aynı zamanda çok sayıda yeni varlık ve kavram ile tanışacaktır. Eşleştirme kartlarında çocuğun dikkat ve hafızası gelişecektir. Zıtlık kartları sıcak-soğuk, yumuşak-sert, kirli-temiz gibi birçok zıt kavramları öğrenmesine aracılık edecektir. Eğitici oyun kartlarıyla çok çeşitli oyunlar oluşturabilirsiniz. Örneğin her kartta bulunan farklı görseller ile çocuğun hayal gücünü kullanarak hikaye oluşturmasını ve anlatmasını isteyebilirsiniz.
Bisiklet – Scooter
2-3 yaş grubundaki çocuklar 3 tekerlekli bisiklete rahatlıkla binebilirler. Kasların ve büyük motor becerilerinin gelişimi için oldukça faydalı olacak bu aktiviteler sayesinde çocuğunuz bol bol hareket edecek, enerjisini boşaltabilecek. Evinizde bahçe varsa salıncak ve kaydırak gibi bahçe oyuncakları alarak da çocuğunuzu harekete teşvik edebilirsiniz.
4 YAŞ VE ÜZERİ ÇOCUKLAR İÇİN OYUNLAR-ETKİNLİKLER
1) HAYDİ! BENİM GİBİ YÜRÜ
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez
Nasıl Oynanır: Her bir çocuktan bir taklit yürüyüşü yapması istenir. Yürüyüşü yapan çocuk bu yürüyüşü başarılı bir şekilde yaparsa diğer arkadaşlarına alkışlatılır. Çocuklardan aşağıdaki yürüyüşleri taklit etmesini istenebilir. Yeni taklitler eklenebilir.
- İhtiyar adam yürüyüşü: Sırt kamburlaştırılır, baş öne bükülür, elde baston varmış gibi yavaş yavaş yürünür.
- Dalgın adam yürüyüşü: Öne çapraz adım atılarak dengesiz yürünür.
- Cüce yürüyüşü: Dizler tam bükülür, baş omuzlar arasına gömülür, kollar aşağıya sarkıtılır. Böylece yürünür.
- Robot yürüyüşü: Vücut gergin, dizler ve kollar bükülmeden yürünür kollar öne ve geriye sopa gibi sallanır.
- Dev yürüyüşü: Kollar yukarı kaldırılır. Ayakuçları üzerinde yükselerek yürünür.
Çocuğa Neler Kazandırır: Gözlem ve bedeni daha iyi kullanma becerilerini geliştiren bir oyundur.
2) SICAK-SOĞUK
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Saklanabilecek ölçüde küçük bir nesne.
Nasıl Oynanır: Oyuncular arasından bir ebe seçilir. Saklamak için bir nesne seçilir. Ebe oyun alanının dışına çıkartılıp geride kalanlarla birlikte bu nesne saklanır. Ebenin görevi bu nesneyi bulmaktır. Ebeyi, diğer çocuklar nesneye yaklaştığında “sıcak” nesneden uzaklaştığında ise “soğuk” diyerek yönlendirirler. Ebe nesneyi bulunca kendi istediği birisini ebe seçer. Ebeye beli bir süre verilerek de oynanabilir. Büyük çocuklarda aynı anda saklanan nesnelerin sayısı arttırılabilir.
Çocuğa Neler Kazandırır: Mesafe algısı, dikkat ve yönergeleri değerlendirip sonuca ulaşma becerilerini geliştirir.
3) YATTI KABAK, KALKTI PATLICAN
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 5 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Kalabalık grupla oynanan eğlenceli bir oyundur. En az beş kişiyle oynanabilen bu oyunda herkesin komik özel bir adı olur. Örneğin oyunculardan birinin adı kabak, ikincinin patlıcan, üçüncünün havuç, dördüncün fasulye, beşincinin salatalık olabilir. Diyelim ki oyunu Kabak başlattı. Öbür oyuncular dizüstü oturmuş, başlarını yere dayamıştır. Kabak arkadaşlarının birinin örneğin patlıcanın adını söyler. “Yattı kabak, kalktı patlıcan” der. Patlıcan başını kaldırırken kabak başını yere dayar. Bu kez Patlıcan, “Yattı patlıcan, kalktı havuç” der. Gittikçe oyun hızlanır.
Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkat ve kaba motor becerilerini geliştirir.
4) UÇTU UÇTU, KUŞ UÇTU
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 5 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Bu oyun evlerde, sınıflarda oynanabilen bir oyundur. Oyuncular halkalanıp bir masanın çevresinde otururlar. Oyunun ebesi seçilir ve ebe tüm çocukların karşısında yer alır. Ebe, “Uçtu uçtu kuş uçtu!” diyerek parmağını havaya kaldırır. Ebe uçabilen bir şey söylediği için herkesin parmağını kaldırması gerekir. Ebe, bir de uçamayan bir şey örneğin tavuğu söyleyip, “Uçtu uçtu tavuk uçtu!” diye bağırarak parmağını havaya kaldırır. Ancak tavuk uçmadığı için diğer oyuncuların parmağını kaldırmaması gerekir. Oyunda yanılıp da parmağını kaldıran oyuncu oyun dışı kalır. Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkat becerisini geliştirir.
5) BOM-FİZ!
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 10 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi veya üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Oyuncular halka halinde dizilirler. İçlerinden biri “1” diye saymaya başlar, yanındaki oyuncu “2”, onun yanındaki “3” şeklinde saymaya devam ederler. 5’e gelen oyuncu “BOM” der. Oyun kuralı gereği 5 ve 10’un katlarında BOM denir. 6 sayısından sonra ise 7’ye “FİZ” denir. Kural gereği 7, 14, 21, 28 gibi 7’nin katlarında “FİZ” denir. Örneğin, “1-2-3-4-BOM-6-FİZ-8-9-BOM,11, 12, 13, FİZ…” şeklinde devam eder. Oyunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; 5 ve 7’nin ortak katları olan sayılarda (yani 35, 70, 105 gibi) “BOM-FİZ” denilmesidir. “BOM”, “FİZ” veya “BOM-FİZ” demek yerine sayısının kendisini söyleyen oyuncu yanar ve oyundan çıkar. Oyuna 1’den başlayarak 100 kadar devam edilebilir. İstenilirse daha yukarı sayılara kadar oynanabilir.
Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkat ve işlem yapabilme becerilerini geliştirir.
6) ARTAN BENZETMECE
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 10 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Bu oyun, klasik benzetmece oyununun temel kurallarını içerir. Yani son harf ile oyuncular birbirini başka bir nesneye, isme veya hayvana benzetir. İlk oyunca seni “Oka benzettim” derse diğer oyuncu ok, “k” ile bittiği için “k” ile başlayan bir şey seçer ve rakibini ona benzetir. “Ben de seni kediye” benzettim diyebilir. Diğer oyuncu bu sefer rakibini kesinin son harfi olan “i” ile bir şeye benzetir. Artan benzetmece oyunundaki fark, oyuna en düşük harf sayısındaki kelime ile başlanmasıdır. Meselâ iki harfli ‘Ok’ kelimesinden başladık diyelim. Bir sonraki kelime ‘K’ harfi ile başlayacak ve üç harfli olacaktır. Meselâ ‘Koç’ söylenebilir. Bu sefer de ‘Ç’ ile başlayacak dört harfli bir kelime söylenmelidir. Meselâ ‘Çıra’ kelimesini söyleyebiliriz. Oyun, en fazla harfli kelimeye ulaşıncaya kadar devam eder. Yine klasik benzetmece oyunundaki gibi sonu ‘Ğ’ harfi ile biten kelime söyleyen oyunu kazandığı gibi ulaşılan harf sayısına uygun kelime bulamayan oyunu kaybeder.
Çocuğa Neler Kazandırır: Hızlı ve çeşitli düşünmeyi geliştirir.
7) SESLİ HARF DEĞİŞTİRMECE
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 8 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Bu oyunda günlük hayatımızda kullanılan kelimelerdeki sesli harfler seçilen başka bir sesli harfle söylenmeye çalışılır. Meselâ, oyunculardan birinden haftanın günlerini sadece ‘e’ sesli harfini kullanarak sayması istenir. Doğru söyleyip söyleyemediği kontrol edilir. Yani oyuncunun Pazartesi kelimesini Pezertese, Salı’yı Sele, Çarşamba’yı Çerşembe gibi söylemesi gerekir. Bu oyunda yılın ayları, sebzeler veya başka kelime grupları kullanılabilir.
Çocuğa Neler Kazandırır: Hızlı ve çeşitli düşünme becerilerini geliştirir.
8) DEVE-CÜCE
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 4 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez.
Nasıl Oynanır: Oyunu yönetecek kişi çocukları karşısına toplar. Oyuncular ayakta durur. Yöneticinin ‘Deve’ dediğinde çocukların ayakta durması, ‘Cüce’ dediğinde ise çömelmesi gerekir. Bu yönergeleri verirken zaman zaman yönetici ‘Deve’ komutunu verdiğinde çömelerek karşısındaki çocukları yanıltmaya çalışır. Yönergenin tersini yapan oyuncu oyun dışı kalır. En son kalan çocuk oyunu kazanır.
Çocuğa Neler Kazandırır: Kaba motor becerilerini geliştirir.
9) DİKKAT, DİKKAT!
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 6 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 2 kişi
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez
Nasıl Oynanır: Bu oyunda amaç çocukla birlikte hikâye kurgulamaktır. Bunun için oyunu oynayacağımız çocuktan ilk önce yer, zaman ve bir kahraman seçmesi istenir. Çocuk “evde olsun”, “gece, yaz, kış olsun”, “kahramanı bir aslan olsun” diyebilir. Bundan sonra yetişkin bunların içinde yer aldığı bir hikaye başlatır. Çocuktan hikâyeyi dikkatli bir şekilde takip etmesi istenir. Hikâyenin sonunda konunun içinden bazı sorular sorulacağı, doğru cevaplar vermesi gerektiği söylenir. Yetişkin, çocuğun seçtiği yer, zaman ve kahraman le birlikte hikâyenin girişini yapar. “Bir varmış bir yokmuş mevsimlerden yazmış. Evde yaşayan bir aslan varmış” gibi. Daha sonra çocuk hikâyeyi devam ettirir. Zaman zaman yetişkin hikâyeyi zenginleştirecek (hayvanlara, yerlere isim verdirerek, yeni kahramanlar, renkler ekleyerek) katılımlarda bulunabilir. Belli bir yerden sonra hikâye sonlandırılır. Ve çocuğa hikaye ile ilgili sorular sorulur. Meselâ; hikâyede hayvanlar varsa onların sayısı, birden fazla çocuk varsa onların isimleri, kıyafet renkleri gibi sorular sorulabilir.
Çocuğa Neler Kazandırır: Hayal gücünü ve dikkati geliştirir.
10) SELAM SÖYLE
Hangi Yaş Grubu için Uygundur: 10 yaş ve üzeri
Kaç Kişi ile Oynanır: 5 kişi ve üzeri
Oynamak için Neler Gerekir: Materyal gerekmez
Nasıl Oynanır: Oyuna başlamak için oyuncular halka olur. Her şeyden önce oyuncuların kendilerine komik birer isim seçmesi gerekir. Bu isimler şunlar olabilir: Neettin, Ayıbettin, Kaybettin, Söylettin, Kaçıverdin. Herkes adını seçtikten sonra kendini tanıtır. Arkadaşlarının adını iyice öğrenmesine yardımcı olur. Oyun düzenli olarak, kendinden bir önceki kişi ile kendisinden sonra gelenle ondan sonra gelenin adı söylenerek oynanır. Diyelim ki oyunu Neetin isimli oyuncu başlatıyor. Oyunu başlatan sağındakine adıyla seslenir:
– Ayıbettin efendi (veya hanımefendi de olabilir)
– Efendiiim
– Kaybettin efendiye söyle Kaçıverdin efendinin (solundakinin adını söylüyor) ona selamı varmış.
Söz Ayıbettin’de:
– Kaybettin efendi!
– Efendiiim.
– Söylettin efendiye söyle, Neettin Efendi’nin ona selamı varmış.
Oyun yanlışlar yapıldıkça gülüşerek, yanlışlar düzeltilerek devam eder. Biraz sonra artık herkes birbirinin adını öğrenmiş olacağından oyun yanlışsız olarak eğlenceli bir şekilde turlanır.
Çocuğa Neler Kazandırır: Dikkat ve hafıza becerilerini geliştirir.
11) EVET – HAYIR Oyunu
4 yaşındaki kız veya erkek çocuklar için uygun olan Evet – Hayır oyunu onların hem hızlı düşünme becerilerini, hem de dil diksiyonu için oldukça önemli bir oyun. Anneler bu oyunu çocukları ile karşılıklı oynayabilirler.
Çocuğunuzun oyunda sorduğunuz sorulara Evet ya da Hayır cevapları vermemesi gerekiyor. Aksi takdirde oyunu kaybeder.
Bu yüzden onları hem motive etmek hem de oyuna ısındırmak için ilk etapta evet ya da hayır kelimesini söyleyecek tuzak zorular sormamaya özen gösterin. Oyunun gidişatına göre tuzak soruları sormanızda daha sonra oyunu bitirmenizde ve başka bir oyuna geçmenizde sakınca olmayacaktır.
12) Farkı Bul Oyunu
Bu oyun tıpkı bulmaca çözmeye benziyor aslında. Yani ilk bakıldığında yetişkinlerin hemen fark edebileceği kolaylıktaki iki görsel üzerindeki farkları birlikte bulabilirsiniz.
Örneğin, iki tavşan resminde tavşanın renkleri, bıyıkları, ön ayakları gibi birbirinden farklılıklar içeren görseller bu iş için biçilmiş kaftan… Diğer taraftan, bu tarz görsellerde başlangıç oyununda gösterilen görselin sayısı arttıkça zorluğunu da arttırmaya ve dikkatini çekmeye çalışabilirsiniz.
Bu oyunda amaç çocuğun görsel zekâsını, aynı zaman da analiz becerisi ve dikkat gelişimini arttırmaya yöneliktir.
13) Çarşıdan ya da Pazardan Ne Aldım Oyunu
Çocuğunuzla birlikte çarşı ya da Pazar gibi yerlerden almış olduğunuz ürünleri birlikte alıp daha sonra bu ürünleri çocuğunuza hatırlatmaya çalışmak için sorular sorulan keyifli ve güzel bir oyun.
Oyunda çocuğunuzu motive edecek “Afferin, Bravo, Çok akıllısın..” gibi tebrik hareketleri eğlencenin hazzını arttırdığını unutmayın.
Oyunu kısaca şöyle örnekleyebiliriz.
Anne: Bugün pazardan kiraz aldım.
Tekrar edelim Zeynep: Bugün pazardan ne aldım?
Çocuk: kiraz!
– Aferin kızıma benim… Ben pazardan başka şeylerde aldım. Bugün pazardan Armut, Nar da aldım.
Söyle bakalım Zeynep: Bugün pazardan başka neler almışım?
Çocuk: Armut, Nar!
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, listeyi hafızasını zorlayacak kadar uzatabilirsiniz.
Bu oyunun amacı ise çocuğunuzun zihinsel becerilerini arttırmaya yöneliktir. Çocukların hafızası adeta beyaz bir kağıt gibi. Üzerine yazılan şey ilkinde silik görülmüş olsa da 2, 3, 4 tekrarda çocukların o yazıyı silik olsa da hatırlama özellikleri bir hayli fazladır. Bu oyunda aynı zamanda çocuğunuzun dikkat seviyesine de bakmış olacaksınız…
14) Sayı Blokları Oyunu
Çocuğunuzun sayısal zekasını geliştirmeye yönelik bir oyun olan sayı blokları oyunu ile hem eğlenceli vakit geçirip hem de bu güzel oyunla çocuğunuza yeni oyuncak almanın masrafından kurtulabilirsiniz.
1’den 10’a kadar sayıların yazılı olduğu blokların büyüklüğüne göre sıralanır ev üzerine rakamları yazılır.
Küçükten büyüğe doğru dizilen bu bloklarla çocuğunuz hem rakamları hem tanımış olacak, hem de üst üste koymaya başladığında bu oyundan zevk alacaktır.
Çocuğunuzun sayısal zekasını geliştirerek, büyük, küçük, az, çok gibi kavramları tamamen öğrenmiş olacağı gibi en azından 1’den 10’a kadar da sayma işlemini hal etmiş olacaksınız…
4 yaş grubu çocuklar için bu oyun gerçekten faydalıdır.
15) Uzaktan Kumandalı Araba Oyunu
Kız çocukları için pembe araba, erkek çocukları için her renkten uzaktan kumandalı araba ile çocuğunuza keşf etmeyi, el beceresi kazandırmayı, cisimlerin hareket ettirmeyi öğretebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken uzaktan kumandalı arabayı kullanan çocuğunuza halı üzerindeki desenlerin bulunduğu yerlere park ettirmeye çalışmalısınız.
Evdeki halı kenarı, halı üzerindeki desenler üzerinde yerler belirleyerek çocuğa görev verip arabayı park ettirmeye çalışın.
Oldukça basit görünen bu oyun çocuğunuzun reflekslerinin gelişiminde, hayal gücünün cisimleri algılayış ve hareket ettirişinde farklı etkileşim yapacağı kesindir. Bilimsel olarak da ispatlanmıştır ki araç park etmenin geometrik hesaplamalar konusunda öğrenme becerilerini geliştirdiği tam olarak kanıtlanmıştır.
16) Sana Ne Lazım Oyunu
4 yaşındaki çocukların dikkat gelişimine faydası olacak oyunlardan biri de sana ne lazım oyunu diyebiliriz.
Oyun kısaca şöyle: Oyunu başlatan kişi bir meslek belirler ve ardından bir diğer oyuncuya “Sen gazetecisin, sana ne lazım?” diye sorar.
Oyuncu buna cevap verdikten sonra, diğer oyuncuya “Başka ne lazım?” diye sorar.
Her oyuncu için süre 2 dakikadır ve 2 dakikayı dolduramayıp cevaplarda tıkanan kişi kaybeder.
4 yaş dikkat geliştirme oyunlarından biri olan “Sana ne lazım?” oyunuyla çocuğunuzun konsantrasyon gelişimini sağlayabilirsiniz. Bağlantı
17) Hayvan Tutmaca Oyunu
4 yaş çocukların etkinliklerinde hayvanları tanımalarını da sağlayabilirsiniz.
Oyun da kısaca:
Aklınızdan geçen herhangi bir hayvanı etmesini sağlarsınız.
Örneğin, seçtiğiniz hayvan kedi olsun.
Çocuğunuza bildiği bu hayvanla ilgili basit sorular sormalısınız.
Kedi: “Kaç ayaklı?”, “Neyle beslenir?”, “Ne renktir?” gibi sorularla kedi türünü öğrenmesini ve bu hayvanı tanımasını sağlayabilirsiniz. Bu tarz oyunlarda çocuk anlamadığı soruları sorma becerisini geliştirmiş olacaktır.
18) Oyun Hamuru Oyunu
Evet, en bilinen oyunlardan biri de sanıyorum oyun hamurudur. 4 yaş çocuk oyunları içinde, çocukların hayal dünyasının gelişmesine, eğlenceli vakit geçirmesine büyük katkı sağlıyor.
Bu oyunda alacağınız oyun hamurunun markasına ve kalitesine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Oyun hamuru ile ister sayı, ister hayvan, ister eşya yaparak çocuğunuza yaptığınız şeyleri taklit ederek ne olduğunu yaptırarak öğretebilirsiniz.
19) Puzzle Oyunu
Özgüven ve zeka oyunu diyebileceğimiz bu Puzzle oyununda çocuklar birbirinden kopuk parçaları kendisi bir araya getirerek kafasındaki istediği anlamlı şekle dönüştürmesini sağlayabilirsiniz.
Bu tarz oyunlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi özgüven ve zeka kadar, problem çözme becerisi ve el-göz koordinasyonunu sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
20) Uçtu Uçtu Kuş Uçtu Oyunu
Bu oyunda mekan hiç fark etmiyor. Oldukça da basit bir oyun.
Oyun ad kısaca çocuklar ya da aile bireyleri bir masa etrafında halka şeklini alırlar.
Ardından bir ebe seçilir ve bu kişi ortaya gelir. “Uçtu uçtu kuş uçtu.” diyerek parmağını havaya kaldırır. Oyunu oynayan tüm kişiler de ebenin uçan bir canlı ismi söylemesiyle parmaklarını havaya kaldırırlar.
Ebe ardından, uçmayan başka bir şeyin adını söyleyerek oyuncuları şaşırtmaya çalışır. Örneğin; “Uçtu uçtu balık uçtu.” der ve parmağını havaya kaldırır. Fakat balık uçmayan bir canlı olduğu için parmağını havaya kaldıran oyuncular elenirler.
Oyun bu şekilde eğlenceli bir şekilde devam eder.
21) Sıcak – Soğuk Oyunu
Bu oyunda çocukların ip uçlarını değerlendirme yeteneklerini geliştirebilirsiniz.
Bu oyun da uçtu uçtu gibi kalabalık çocukların ya da ailenin oynayabileceği çok güzel bir oyun.
Oyun da kısaca: Ebe seçilen çocuğun gözleri kapatılır ve bir eşya veya oyuncağı gizlenir.
Gözleri açılan çocuk, etrafı bir güzel taradıktan sonra nesneyi bulmaya çalışır ve diğer kişiler, çocuğa gizlenen nesneye olan konumuna göre yönlendirme yapar. Nesneye uzaksa “soğuk”, yakınsa “sıcak” şeklinde.
Gizlenen nesneyi bulan çocuk, ortamdan bir başka kişiyi ebe seçer ve oyun bu şekilde devam eder.
Çocukların zeka gelişimini destekleyecek oyunlar
0-3 Ay Arası Bebekler
1-Dokunma-okşama-gıdıklama oyunu
Bu aylar içerisindeki en önemli iletişim biçimi ten teması. Bebeğinize sıkça sevgi sözcükleri kullanarak onu bol bol okşayın. Bebeğinizin gıdısına, koltuk altına, ayak altına, göbeğine, hafif temaslarda bulunun. Dokunduğunuz vücut bölgelerinin ismini telaffuz edin.
2-Pedal çevirme oyunu
Bebeğinizin bacaklarını bisiklet çevirir gibi döndürün ve bu işlemi yaparken ona tekerlemeler söyleyin.
3-Mimik oyunu
Bebekler doğduğu andan itibaren yüzünüzde oluşan neşe, hüzün, öfke, korku gibi ifadeleri anlayabilecek kapasitededir. Bu yüz ifadelerini takınıp ona yüz ifadenizi anlatın. Dil çıkarmayı deneyin.
3-6 Ay Arası
1-Koklama oyunu
Bebeğinizin en gelişmiş duyusu doğumla gelen koklama duyusudur. Doğal ürünleri bebeğinize koklatarak onun bu duyularını geliştirebilirsiniz. Nane, fesleğen, limon gibi keskin kokuların zihin uyanıklığına yardımcı olduğu; gül, portakal, lavanta, sarı papatya gibi hafif kokuların bebeğinize rahatlık verdiği düşünülmektedir.
2- Üfleme oyunu
Bebeğinizi kucaklayıp vücudunun bir bölümüne üfleyin. Bu esnada üflediğiniz bölüm ile ilgili ona bilgilendirmeler yapın. ‘Bu senin kolun’ gibi cümleler buna örnek oluşturmaktadır.
3- Dokunma oyunu
Bebeğinizin vücudu ile temas eden her şey onun için bir uyarıcı niteliğindedir. Farklı dokusu olan kumaşları ve değişik yüzleri olan materyalleri dokundurarak ona bunlar hakkında bilgi verebilirsiniz.
4- Benzerler oyunu
Nesnelerin şekli ve boyutlarını öğretmeye dair bir oyun olup, bebeğinizle iletişiminize nesneleri de eklemeye başlamış olacaksınız. Elinize bir tane çay kaşığı alarak bebeğinizin önüne koyun ve ‘ona bu bir kaşık’ deyin. Bebek bunu tutmaya çalışacaktır. Sonra ona 2.ci çay kaşığını göstererek iki kaşığı karşılaştırıp karşılaştırmadığına bakın. Bebeğiniz çay kaşıklarına ulaşmaya çalışırken ona 3.cü çay kaşığını gösterin ve ona deyin ki ‘bunların hepsi aynı. 1, 2, 3, kaşık..’ Eğer çay kaşıklarından sıkılırsa yemek kaşıklarını çıkarın ve deyin ki ‘Bu da farklı bir kaşık..’ Farklı nesnelerle bu oyunu tekrarlayın.
6-9 Ay Arası
1-Tutma oyunu
Bebeğinizin baş ve işaret parmaklarını birleştirerek ona bu şekilde küçük nesneleri almayı öğretin ve bunu tekrarlaması için onu teşvik edin.
2- Kule oyunu
Evinizdeki plastik kavanoz ya da küplerle kuleler yapın. Bebeğinizin bunu izlemesini ve bu esnada onun sabretmesini sağlayın. Yaptığınız kuleyi hafif bir dokunuşla devirin. Dizme ve devirme işlemlerini tekrarlayın ve bebeğiniz devirme işlemini başardığında onu alkışlayarak ödüllendirin.
9-12 Ay Arası
1-Vücut tanıma oyunu
Bebeğinize vücut bölümlerini doğaçlama bir şarkı eşliğinde gösterebilirsiniz . Öğrenmesi hem daha eğlenceli ve keyifli bir hal almış olur. Bir bebek televizyonundan öğrendiğim şarkılar şu şekilde;
Baş, omuzlar, dizler ve parmaklar ( 2 kere)
Ve gözler, kulaklar ve ağız ve de burun
Baş, omuzlar dizler ve parmaklar… gibi bir şarkı eşliğinde çocuğunuza temel vücut bölümlerini oyun oynayarak öğretebilirsiniz.
Bir yaşına kadar çocuğun genel gelişimi aylık bazda ve çok hızlı bir şekilde ilerler. Bu nedenle ilk bir yıllık süreçte ’çocuğunuzun gelişim özelliklerini farkında olarak ve onun hazır oluşunu da dikkate alarak’ kendi yaratıcılığınızı da kullanıp çok sayıda farklı oyunla zeka gelişimini destekleyebilirsiniz.
1-2 Yaş Arası
1 yaş dönemi çocukları için; plastik, ahşap, kumaş gibi farklı ebat ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar tercih etmek onun gelişimi açısından son derece faydalı olacaktır.
Renkli ve ses çıkaran oyuncaklar ilgilerini çekecektir. Uyaranların ve seslerin arttığı ve konuşmanın hızlandığı bu dönemde çocuğun kendi yaşıtları ile birlikte olmasını sağlamak da büyük önem taşır. Böylelikle sosyal hayatın bir parçası olmayı kendi yaşıtlarıyla oynadığı oyunlarla öğrenmeye başlayabilir.
Aynı yaş döneminde olsalar bile, çocuklar arasında gelişim farklılıkları olması son derece doğaldır. Sadece gelişim farklılıkları değil aynı zamanda ilgi farklılıkları da söz konusu olabilir çocuklar arasında. Bunu da doğal karşılamak ve çocukları karşılaştırmamak gerekir. Bir arada bulunmaları, öğrenmiş oldukları farklı becerileri birbirlerine öğretmelerini sağlayacaktır. Nesneleri parmağınızla gösterin ve isimlerini söyleyin. Çevresinde bulunan objeleri bu yöntemle tanıtın. Az yazılı ve bol resimli hikaye kitaplarını birlikte inceleyin, okuyun. Boya kalemleri ve kağıtlarla vakit geçirmesini sağlayın. Özellikle bu dönemde yürümeye başlayan çocukların fiziksel aktivitelerini özgürce yapabilmeleri için onlara imkan sağlamak çok önemlidir. Çocukları koruma içgüdüsüyle, sürekli onları kısıtlamak çocuklarına yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. Onlara güvenli alanlar sağlamak ve sonrasında özgür bırakmak en güzelidir.
2-4 Yaş Arası
Özellikle bu yaş aralığında tercih edeceğiniz oyuncaklar çocuğunuzda merak uyandırmalı, çevresini daha detaylı şekilde tanımasına yardımcı olmalıdır. Oyuncak, çocuğun özgürce oynamasını sağlayacak yapıda olmalıdır, karmaşık kuralları olan oyuncaklar çocukların hoşuna gitmez. Seçeceğiniz oyuncakların çocuğunuzda keşfetme isteği doğurmasında ve sosyal ilişkilerin gelişmesinde ona destek olması gerekir.
Hayal Gücü Oyunları
Çocuklar hayal ettikleri şeyleri yaratmaktan hoşlanırlar. Bu anlamda onlar için en heyecan verici oyuncak, basit ve doğal olanıdır. Kum, hamur, kil, boya kalemleri, parmak boyaları ile hayal güçlerini kullanabilir, yaratıcılıklarını geliştirebilirler. Basit müzik aletlerini tercih ederek değişik sesleri keşfetmelerini sağlayabilirsiniz. Bu oyuncak grubu ile çocuğunuzun sanatla tanışmasına aracılık etmiş olur ve çocuğunuzun yetenekleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Grup Oyunları
2-4 yaş grubu, çocuğunuzun diğer çocuklarla aktif olarak oynamaya başladıkları yaşlardır. Bu yaşlardaki çocuklar genellikle paylaşmayı sevmezler ancak yine de ebeveynleri ile ya da yaşıtlarıyla bir arada oynayabilecekleri oyuncaklar tercih edilebilir. Bir kaç kişiyle oynanan basit kurallı grup oyunları, kuklalar, el işleri bu iş için uygundur.
Tahtadan Yapılmış Bloklar
Tahta blokları üstünde koymak, onlarla büyük kuleler yapmak sonra da özgürce hepsini yıkmak…Bu yaştaki bir çocuğun en çok zevk alacağı oyunlardan biridir ve aynı zamanda zeka gelişmine de önemli ölçüde katkı sağlar. Hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyen bu tathta bloklarla çocuğunuzun dilediğince oynamasına izin verebilirsiniz.
Mesleklere Dair Oyun Setleri
Doktor, itfaiye, alışveriş, mutfak, tamir vb temalı setler ile çocuklarınızla birlikte çok çeşitli drama çalışmaları yapabilirsiniz. Aynı şekilde bu oyunları yaşıytlarıyla oynaması, değişik rollere bürünerek iletişim becerilerini gelişmesine yardımcı olur.
Yapbozlar (Puzzle)
Yapboz, zeka gelişimine katkısı olduğu kadar çocuğun özgüvenini de geliştiren çok önemli bir oyuncaktır. Yapboz ile oynayan çocuk, karışık parçalardan bir bütün oluşturmasının keyfini yaşar. Hele ki yapbozu başarıyla tamamlayan çocuk ebeveynlerden övgü dolu sözler duyarsa yapbozun çocuğun duygusal-sosyal gelişimine katkısının kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz.
Eğitici Oyun Kartları
Eğitici oyun kartları ile zihinsel bir çalışma yapılırken çocuğun soyut düşünme, mantık yürütme, muhakeme yeteneği, yaratıcı düşünme ve konuşma becerileri ile ince kas gelişimi de desteklenebilir. Çocuklar bu kartlar sayesinde parça bütün ilişkisi kurma beceresini geliştirir ve aynı zamanda çok sayıda yeni varlık ve kavram ile tanışacaktır. Eşleştirme kartlarında çocuğun dikkat ve hafızası gelişecektir. Zıtlık kartları sıcak-soğuk, yumuşak-sert, kirli-temiz gibi birçok zıt kavramları öğrenmesine aracılık edecektir. Eğitici oyun kartlarıyla çok çeşitli oyunlar oluşturabilirsiniz. Örneğin her kartta bulunan farklı görseller ile çocuğun hayal gücünü kullanarak hikaye oluşturmasını ve anlatmasını isteyebilirsiniz.
Bisiklet – Scooter
2-3 yaş grubundaki çocuklar 3 tekerlekli bisiklete rahatlıkla binebilirler. Kasların ve büyük motor becerilerinin gelişimi için oldukça faydalı olacak bu aktiviteler sayesinde çocuğunuz bol bol hareket edecek, enerjisini boşaltabilecek. Evinizde bahçe varsa salıncak ve kaydırak gibi bahçe oyuncakları alarak da çocuğunuzu harekete teşvik edebilirsiniz.