Çocuğum Okula Hazır mı?
Okul seçimi, okul öncesi süreçle başlayarak, üniversite seçimine kadar ailelerin vermesi gereken önemli bir karar. Öncelikle ilkokula başlama sürecinde anne babaların en önemli dikkat etmeleri gereken konu çocuğum okula hazır mı? Çocuğunuzun okula ne kadar hazır olduğunu anlayabilmek için ailelerin uzman desteği almalarını önerebilirim.
72 ay öncesi çocukların okula başlamaları ile çocuklar uyum problemleri yaşayabiliyorlar. Kendisinden büyük arkadaşlarıyla çocukların aynı sınıfta, aynı zihinsel performansı yakalamaları zorlaşıyor ve bu durum gittikçe onları rahatsız ediyor.
Devlet okulu mu? Özel okul mu? Hangi eğitim tercih edilmeli?
Çocuklar için devlet okulundaki eğitimler mi tercih edilmeli yoksa özel okullar mı tercih edilmeli? Aileler için bu konu okul seçiminde çok kafa karıştırıcı. Çocuk özel okul veya devlet okulunda eğitim gördüğünde en önemli noktalardan birisi iyi bir öğretmenle eğitime başlamasıdır. Çocuklar iyi bir öğretmenle her şeyi daha kolay başarabilir. İyi bir öğretmen çocuğun hayatında çok şey demektir. Sürekli öğretmen değiştiren ve öğretmen kadrolarında yeni mezun öğretmenlerine ağırlık veren bir okulu ben şahsen çocuğum için tercih etmezdim. Öğrencilerin öğretmene alışması, öğretmenle uyumu, iletişimi çok çok önemli. Sadece İlkokul öğretmeni değil her kademe için öğretmenin iletişimi ve başarısı oldukça önemli. Öğretmen sadece teknik anlamda donanımlı olmasının yanı sıra çocuklarla ilişkileri, bağ kurması büyük önem taşıyor.
Okul seçilirken seçimler genellikle ailenin ekonomik durumu okulun başarısı ya da eve yakınlığına göre yapılıyor Oysaki ilk olarak dikkat edilmesi gereken sizin seçtiğiniz okulda çocuğunuz mutlu olabilecek mi? Doğru okul seçimi için öncelikle anne babaların çocuklarını iyi tanımaları yeteneklerini keşfetmeleri gerekiyor. Her çocuk sınavlarda 100 alıp dereceler yapmak zorunda değil, sizlerin hayal ettiği gibi doktor mühendis avukat olmayabilir. Belki de hiç düşünmediğiniz alanlarda çok daha fazla başarılı olacak ve çocuğunuz. Anne baba olarak öncelikle bunlara önem vermelisiniz. Mutlulukla devam ettiği bir okulda çocuğun eğitim öğretim hayatı sorunsuz, daha başarılı ve en önemlisi mutlu devam eder.
Çocuğum için akademik mi yoksa sosyal ağırlıklı bir okul tercih etmeliyim?
Okul seçiminde veliler için yukarıda bahsettiklerimizin dışında dikkat edilmesi gereken pek çok kriter bulunuyor bu kriterlerin önem sırası çocuğun ihtiyaçlarına göre değişir anne babalar için en önemli kriter çocuğun ihtiyaçları ile okulun özelliklerinin uyumudur. Bazı okullar çocuğun çok fazla akademik başarısını vurgularken bazı okullar öğrencilerin kişilik ve karakter gelişimlerine, sosyal gelişimlerine, sanatsal etkinliklerine veya spor dallarına daha fazla önem vermekte. Ayrıca okulların farklı farklı uygulamaları söz konusu olabilir. Bazı okulların ders süreleri çok daha fazla yoğun olurken, bazı okulların ders dışı aktiviteleri de ağırlıklı olabiliyor. Dikkat süresi kısa ve daha fazla hareketli bir çocuk için ders süresi uzun olan bir okulda eğitim görmesi başarısını ve performansını düşürebilir.
Okullardaki ders işleme teknikleri de çok farklı çeşitte olmakla beraber okullardaki teknolojik imkanlar da değişiyor. Okullardaki ders işleme tekniklerinin çocuğun gelişimine mizacına uygun olup olmadığı oldukça önemli. Kimi okullarda drama, oyun, gözlem ve deneye dayalı öğrenmeler hakimken kime okullarda yaparak yaşayarak öğrenme metotlarının yansıra ezbere dayalı öğrenme metotları kullanılıyor. Kalıcı öğrenmenin temelleri yaparak yaşayarak öğrenmekle sağlanıyor, çok fazla ödev veren öğretmen ve sistemlerin dışında, oyunda deneyle sunumla konu işleyen, öğrenim sistemine hâkim olan okullar çocuğunuzun eğitiminde önemli. Okullardaki yabancı dil eğitimleri dikkat edilmesi gereken öğrenim ve okul kriterleri arasında yer alıyor. Günümüzde ikinci hatta üçüncü yabancı dil imkânının olması dünya çapında kaçınılmaz bir gereklilik oldu. Yabancı dil öğreniminde anne babaların dikkat etmesi gereken nokta ise tahtaya yazılarak ve birtakım gramer kalıpları ile mi öğrenilen bir yabancı dil eğitimi yoksa çocuğun yaparak yaşayarak öğrenebileceği bir yabancı dil eğitimi tercih edecekleridir.
Okullardaki diğer önemli nokta ise sanatsal etkinlikler ve spor faaliyetleridir. Çocukların hayatlarındaki sosyal ve sportif faaliyetler başarılarını etkilemekte. Öğrencilerin sağlıklı gelişimleri için çeşitli bireysel faaliyetleri ve grup etkinliklerine katılmaları önemli. Okul fiziki şartları gereği bu imkânları sağlayamıyorsa dahi öğrencilerini bir sanat ve spor branşına yönlendirmelidir. Okul seçimi ile ilgili son olarak şunları söyleyebiliriz ki öncelikle okul için dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi okulun çocuğun kişilik yapısı, ilgi alanları ve eğitim sistemi dikkate alınarak seçilmesi gerektiğidir, sonrasında ise okulun fiziki şartlarının sosyal etkinlikleri, eve uzaklığı gibi pek çok seçenek dikkate alınmalıdır.
BU KONULAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!